Sputnik 1 - hotovo

16.07.2023 00:00
prvá umelá družica Zeme
(Sovietsky zväz)
 
Autor: Václav Šorel, Jaroslav Velc/ ZAX
 
Vydavateľ: ABC
 
Ďalším mojim prírastkom do kozmickej techniky je prvá umelá družica Zeme. Keď som nedávno zlepil družicu Magion 1, tak som si povedal, že by bolo pekné pozrieť sa na úplný začiatok kozmických letov a zlepiť prvé družice, ktoré ľudstvo vypustilo. a čím iným začať, ako Sputnikom 1. Takže dámy a páni takto to začalo:
 
Program Sputnik bol sovietsky kozmický program, ktorý sa začal koncom 50. rokov 20. storočia na demonštráciu použitia umelých družíc (rus. cпутник) Zeme bez posádky. V rámci vesmírnych pretekov medzi veľmocami USA a ZSSR sa Sovieti rozhodli existujúce programy urýchliť a vypustiť na obežnú dráhu čo najjednoduchšiu družicu s hmotnosťou do 100 kg. V začiatkoch projektovania bola označená ako Sputnik 
Bola skonštruovaná koncom 50. rokov 20. storočia Sergejom Koroľovom v Sovietskom zväze. Vyštartovala z kozmodrómu Bajkonur na území Kazašskej SSR dňa 4. októbra 1957 o 19:28:34 svetového času (UTC) pomocou upravenej dvojstupňovej nosnej rakety R-7, ktorá bola z vojenskej verzie pre kozmonautiku upravená a premenovaná na raketu Sputnik. Patrí do kategórie vedeckých satelitov. Sputnik obsahoval vysielač, ktorý od 4. októbra do 25. októbra 1957 vysielal na frekvenciách 20,005 a 40,002 MHz pípavý signál. tento signál sa vo svojej dobe stal symbolom začiatku kozmickej éry. Vysielaný signál umožňoval prvýkrát preverovať skreslenie pri prenose z obežnej dráhy, teda aj vlastnosti atmosféry a ionosféry. Družica krúžila okolo Zeme do 4. januára 1958, kedy po 1 440 obletoch vstúpila do zemskej atmosféry a zhorela. (zdroj. wikipedia.org)
 
Popis konštrukcie modelu vyšiel v časopise ABC, ja som si z neho vlastne zobral len to, že som použil pingpongovú loptičku, stredový pásik a dĺžku antén. Ostatné veci som si dorobil sám podľa fotiek čo som zohnal na internete. Model som nastriekal základovou farbou, opravil chyby a vo finále nastriekal chrómovou farbou. Model dostal štandardný stojan (ako Venera a Prognoz) s názvom a rokom vypustenia a keďže plánujem tých družíc viac, tak tam budem dávať aj zástavu krajiny, ktorá danú družicu vypustila.
Prezentované na fórach:
 
 
 
 
 
 
 
Mierka: 1:14,5Sputnik 1 - prvá umelá družica Zeme
(Sovietsky zväz)
 
Autor: Václav Šorel, Jaroslav Velc/ ZAX
 
Vydavateľ: ABC
 
Mierka: 1:14,5Sputnik 1 - prvá umelá družica Zeme
(Sovietsky zväz)
 
Autor: Václav Šorel, Jaroslav Velc/ ZAX
 
Vydavateľ: ABC
 
Mierka: 1:14,5