Prognoz 1 a Venera 1

21.02.2022 21:08
(kozmické sondy - Sovietsky zväz)
 
Autor: Ladislav Badalec a ing.Ladislav Jakubčo (Baj)
 
Vydavateľ: Zenit č.7/1987-88
 
Mierka: 1:28
 
Ďalšími modelmi  spomienkového lepenia pri príležitosti 75. rokov pána Badalca  sú modely koz. sond, ktoré vyšli pod značkou Baj v Zenite (pracovali na nich obaja autori). Ide o vcelku zásadný počin oboch autorov z nasledujúcich dôvodov:
-sú to prvé dva modely, ktoré vyšli pod značkou Baj
-sú to prvé papierové modely, ktoré vyšli v časopise Zenit, čím sa aj slovenský papierový modelári mohli bez problémov dostať k pap. modelom. (ABC sa vtedy u nás dalo zohnať pomerne ťažko)
-zaujímavé sú aj predlohy týchto modelov: 
Program Prognoz bola séria 12 sond, určených hlavne na výskum slnka (1972-1996), pričom na Prognoz 7-10 spolupracovalo aj Československo.
Sonda Venera 1 je ešte zaujímavejší kúsok. Táto sonda bola prvou planetárnou sondou, ktorá bola kedy ľudstvom vyslaná do vesmíru. Stalo sa tak 12. februára 1961. Bola vyslaná smerom k Venuši.

Prvú budem lepiť sondu Prognoz (BaJ 1.01). Modely vyšli na pomerne tenkom papieri, takže lepím kópiu (tlačiareň Canon, papier Canon matte photo paper, 170 g/m2). Tieto modely sú zaujímavé tým, že obe majú kupole riešené rozrezaním pinpongovej loptičky v strede (cez spoj), problém je, že od vydania modelov sa loptičky zväčšili z 38mm na 40mm, takže to teraz nesedí (treba loptičku rozrezať mimo stredu) Paradoxne sa to ale takto viacej blíži realite, lebo Prognoz má reálne tú kupolu menšiu a Venera zase väčšiu...Sú tu ešte ďalšie nepapierové diely a to antény (drôt) a nádrže na dusík urobím z ložiskových guličiek streknutých na čierno...
Model mám nastrihaný a zaretušovaný, tak sa môžem pomaly pustiť do lepenia...
Prezentované na fórach: